4x za našu Zem

4x za našu Zem

Chcete aj vy zmeniť svoje správanie sa a pomôcť v boji proti klimatickej kríze?

Program Petry Slezákovej zo Zero Waste Slovakia na celé popoludnie, ktorý má význam hneď štyrikrát, je vyvrcholením knižničného environmentálneho cyklu. Pomôcť môže každý z nás, ako na to poradíme v knižničnej záhrade.

1. Zero waste domácnosť

Priemerný Slovák vyprodukuje 421 kg odpadu ročne. To je viac ako kilo za deň. A z toho sa zrecykluje iba 39 %. Dá sa to však robiť inak? Žiť šetrne k životnému prostrediu a neprodukovať (skoro) žiaden odpad? Prezradíme vám šikovné tipy a triky, ako radikálne znížiť množstvo odpadu v domácnosti. Budete tak šetriť nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku!

2. Zjeme si planétu? Jedálničkom proti klimatickej zmene

Tretina vyrobených potravín končí v koši. Je to, akoby sme odchádzali z obchodu s tromi taškami plnými jedla a jednu by sme pred domom hodili rovno do kontajnera. Ak by potravinový odpad bol krajinou, predstavoval by tretieho najväčšieho emitenta skleníkových plynov hneď po Číne a USA. A viete, aký dopad na životné prostredie má živočíšna výroba? A potraviny, ktoré za nami cestujú tisícky kilometrov? Po tomto workshope si bez problémov nastavíte jedálniček, ktorý neničí vaše zdravie a ani zdravie našej planéty.

3. Šatník plný odpadu

Textilný priemysel je druhým najväčším znečisťovateľom hneď po petrochemickom priemysle. Pri výrobe textilu trpí nielen životné prostredie, ale aj ľudia, ktorí nie sú za svoju vyčerpávajúcu prácu v hrozných podmienkach férovo zaplatení. Viete, aká je vaša módna stopa? Koľko vody sa minie pri výrobe jedného trička? Na tejto prednáške zistíte nielen to, ale ešte oveľa viac! Vybudujte si zodpovedný šatník a šetrite nielen životné prostredie, ale aj peňaženku.

4. Workshop upcyklácie

Poďte sa hravou formou dozvedieť niečo o textilnom odpade. Dá sa vôbec zrecyklovať? Čo sa s ním deje na Slovensku? Inšpirujte sa, čo všetko môžete vyrobiť zo svojho nepoužívaného oblečenia! Prineste si staré tričko a nožnice a odíďte s jedinečnou nákupnou taškou, ktorá šetrí životné prostredie. Už žiadne igelitky! Workshop je vhodný aj pre deti.

Tešíme sa na vás 18. 9. 2021 od 14.00 h v záhrade mestskej knižnice, v zlom počasí v knižnici / vstup voľný / podporil FPU / viac informácií na FB Mestská knižnica Dubnica nad Váhom a na www.kniznica.dubnica.eu

Dĺžka podujatia: 240 minút
Rok výroby: 2021
Dátum lokálnej premiéry: 18. september 2021

Galéria

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.