Perspektívy 2020

Katarína Porubanová - hudobné umenie

Katarína je hosťujúcou sólistkou opery Štátneho divadla Košice, kde sa predstavila ako Mercédes v opere Carmen od Georgesa Bizeta. Spieva v medzinárodnom zbore Internationale Chorakademie Lübeck, s ktorým vystúpila vo viacerých krajinách sveta. Najprv na svetovej premiére v Drážďanoch -Musik Festival Dresden 2018 v spolupráci s Mníchovskími filharmonikmi, v Hong Kongu v spolupráci s filharmóniou Hong Kong. V roku 2019 absolvovala veľké zahraničné turné v Číne v spolupráci s Orchestre National de Lyon.

Je laureátkou Súťaže Slovenských konzervatórií a Medzinárodnej súťaže Rudolfa Petráka v Žiline. Za jej vynikajúce výsledky bola ocenená predsedom Bratislavského samosprávneho kraja.

Milan Kališ - literárne umenie

Narodil sa v roku 1979 v Ilave. Píše od štrnástich rokov. Bol ocenený cenou primátora mesta Trenčín za poéziu v literárnej súťaži J. Braneckého v rokoch 1996 a 1998, a poviedka Apuesta získala 3. miesto v literárnej súťaži Literárny Kežmarok v roku 1998. V rokoch 2007, 2009 a 2011 bol hlavným organizátorom literárnej súťaže DEBUT. V roku 1997 mu vyšla kniha poézie Črepy 20. storočia. Vydavateľstvo Marenčin PT mu v roku 2015 vydalo prozaickú knihu Rozdrásané duše. V tom istom roku mu v USA vyšiel román The Stars We Wrecked vo vydavateľstve DonnaInk Publications. Román Kúpil som si bordel bol vydaný v roku 2017, taktiež vo vydavateľstve Marenčin PT. A do tretice mu vydavateľstvo Marenčin PT vydalo knihu v roku 2019, a to prozaické celky Odvrátená strana všetkého. Momentálne sa do tlače pripravuje román Zrod, mal by vyjsť v októbri opäť vo vydavateľstve Marenčin PT.

Jaroslav Vyhnička - výtvarné umenie

K fotografovaniu sa dostal netradičným spôsobom. Ako hudobník potrebuje pre svoju prácu podnety a inšpiráciu, tú vždy našiel v prírode. Svoje prvé fotografické pokusy som zachytával na telefón. „Doteraz si pamätám ako som fotil v tej dobe nerozlišujúc hadov, až po umiestnení na sociálnu sieť mi mama povedala, že to je vretenica. No, nie každý sa môže pochváliť, že spravil „selfie“ tu spomínanému hadovi. Tak ma to uchvátilo a očarilo, až som sa začal čoraz viac venovať i fotografovaniu.“ Preto je veľmi ťažké definovať, ktorá umelecké sféra prevláda. Ako fotografia je odrazom videného,  tak hudba je cíteného. V nej sa človek nechá naplniť pocitmi a tie následne prenáša do jednotlivých tónov.  Niektorí ľudia to nazývajú tzv. „čarovným tlačítkom“, pre neho je to múza pochádzajúca z prírody, ktorá ho príde navštíviť. Len čo je horšie, málokedy sa popredu vie ohlásiť. Rád by cez fotografie poukázal nie len krásy a divy prírody, ale aj chce touto cestou poukázať na ekologické problémy a témy súvisiace s ochranou životného prostredia, ktoré sú často prehliadané. Hudbe sa venuje približne 12 rokov. Skladá pre filmy, hry, ale aj seriály.

Najvýznamnejšie ocenenia a zaujímavosti:

Fotografovanie

2017 –   (2 miesto) spoluautorská výstava víťazov súťaže Tokyo International Foto Awards  (Tokyo), 2018 -   The Top 100 Photography Awards (Koelnmesse)spoluautorská výstava víťazov súťaže na najväčšom fotografickom veľtrhu na svete Photokina 2018, 2018 Umbra Photography Awards  - prvé miesto v kategórií príroda, 2019 / 2020Chania international photography awards  – spoluautorská výstava víťazných fotografií v Grécku, 2020Lookout Wild Film Festival -  víťazná fotografia v kategórií príroda, vystavovaná na festivale v Amerike (Tennessee), 2020 autorská výstava na dňoch Tatier v Tatranskej národnej galérií (priestory Vila Flóra – Starý Smokovec). Viacnásobná spoluautorská fotografická výstava víťazov súťaže v Budapešti (2018,2020) – PH21 Gallery), Viacnásobná spoluautorská fotografická výstava víťazov súťaže v Glasgowe (2017,2018,2019,2020) – Glasgow Gallery of Photography, Dubnickým chotárom, Fotografie v časopisoch - Biele Karpaty, Veronica. Fotografovanie a spolupráce so známym svetovým floristom a módnym návrhárom Robertom Bartolenom. Redaktor a fotograf v časopise Na Dedine

Hudba

2014 – Free Music Samplervýber do CD svetovej najlepšej CreativeCommon hudby skladba Remember“, 2015 – The Academic Music Awards – ocenenie najlepšia ambient / inštrumentálna skladba „A Leaf In TheWind“. Hudba vo svetovom dokumente o Pápežovi Františkovi,  známom americkom seriály When The Streets Light Go On,  dokumentárnom filme Being Up,  horore Peelers či čínskom filme Omg Your Honor. Ale taktiež aj v televíznych reláciach a seriáloch ako je Tour De France, American Horor Story, Ninja Faktor,  Nemecko má talent, Šéf v utajení.... Hudba v hrách ako je Wiliam Shakespeare – A Midsummer Night´s Dream pre Britskú radu (národná hra pre školstvo a zachovanie kultúrneho dedičstva), Mimpi Dreams, Smashing Four, Touhou, The Last Slice (spoločnosť Windows – získala druhé miesto v CliosAwards). Promo hudba pre svetoznámu módnu návrhárku Megha Garg, video sa prezentovalo na dňoch módy v Mumbai. Autor projektu „How To Music“, ktorý sa zameriava na učenie úplných začiatočníkov tvorby hudby na počítači, ale aj ako hudbu následne prezentovať vo svete.  Učenie prebieha hravou a interaktívnou formou, prispôsobenie je podľa vekovej kategórie.  Tento projekt má zázemie aj na kreatívnom portály pre umelcov Culturezone.eu. Hudba bola 2x využitá aj svetovou organizáciou NASA pre ich oficiálne propagačné videá. 2012 – spoluautorstvo na charitatívnom projekte Composer For Relief  (spolu s umelcami ako je Nick Murray, Ivan Torrent, Sia, HanzZimmer). Deti píšu deťom (prvá kniha a audiokniha ktorú si napísali deti pre deti) – projekt Rádia Bunker (Trnava) tvorba hudby do audioknihy pre jednotlivé príbehy