Perspektívy 2015

Adam BARABÁŠ – tanečné umenie

nar. 17.10.1990

Od 8.rokov sa venuje tanečnému športu. Pôsobil v TS Aura Dance, kde získal titul Majstra Slovenska, Vícemajstra Európy a sveta. Ukončil tanečné konzervatórium v Nitre. V roku 2010  sa stal Mužom roka SR, zúčastnil sa Mister Internacional v Djakarte. Od roku 2010 pôsobí ako tanečník v USA. Žije v Las Vegas. Bol členom v najväčšej a najstaršej show vo Vegas JUBILEE.Tancoval v show DIVAS, WOW show. Pracuje aj ako model. Tancoval v projektoch známych spevákov.V súčasnosti ako jediný Slovák  je členom slávnej CHIPPENDALES, s ktorou absolvuje tanečnú tour po celom svete.

Mária KALMÁROVÁ – divadelné umenie

nar. 24.10.1966

Účinkuje v divadelných hrách Dubnického divadla, DS Hugo a v televíznych seriáloch Prázdniny, Policajti v akcii. Získala ocenenia Najlepšia herečka festivalu Zuzany Kardelisovej v Srbskom Kysači v roku 2015. Cenu Zuzany Kardelisovej dostala za stvárnenie postavy profesorky v predstavení Dubnického divadla Zborovňa. Účinkovala vo víťazných hrách DS Hugo Návšteva starej dámy na Scénickej Žatve 2018 s Hugom a Kremnických gagoch s ocenením Zlatý Gunár 2019. Spolupodieľala sa na réžii hry Dubnického divadla Hotel na (z)bláznenie.

Juraj LÍŠKA – hudobné umenie

nar. 11.10.1985

Kapela Fallgrapp sa na hudobnej scéne objavila v roku 2013 ako projekt muzikanta a producenta Jureša Líšku, ktorý sa behom niekoľkých rokov vyprofiloval do aktuálnej deväťčlennej zostavy. Zaujímavo vrstvené aranžmány, netradičný prístup k slovenským textom, mimoriadny dôraz na vizuál, zaujímavé spolupráce a nezameniteľná atmosféra na koncertoch sú kombináciou, ktorá kapelu zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie slovenské projekty. Doterajšie albumy skupiny patria k skvostom slovenskej hudobnej scény. Vďaka úspešnému debutu Rieka (2014) nesie Fallgrapp prvenstvo v počte získaných hudobných ocenení Radio_Head Awards v rámci jedného ročníka - za rok 2014 získala formácia štyri ceny v kategóriách Album (poslucháčska cena), Singel, Debut a Elektronická nahrávka. Obsahuje skladby ako Ľadový útes, I.N.A či Vlasy, ktorej videoklip zaznamenal na Youtube viac ako milión zhliadnutí. štúdiovka V hmle (2017) sa oproti prvotine vyznačuje organickejším zvukom, väčšou pestrosťou a spoluprácami s menami ako Jana Kirschner, Vec, Samuel Hošek či Juraj Benetin (Korben Dallas). Album Ostrov (2020) ponúka ešte bohatší mix štýlov - od pomalších intímnych piesní, cez skladby s rapovými slohami a silnými popovými refrénmi až po tanečnejšiu produkciu a je doposiaľ najviac vyzretým dielom formácie.

Terézia RAFAJOVÁ – výtvarné umenie

Matej VALUCH – literárne umenie

nar. 20.6.1987

Matej je rodený Dubničan, ktorý po absolvovaní miestneho gymnázia študoval na UMB Banskej Bystrici. Cenu Perspektívy dostal najmä za knihu Univerzita samoty, ktorá vyšla v roku 2014 vo vydavateľstve Tatran. Autor v nej prezentuje svoje zážitky z teheránského väzenia Evin, za ktorého stenami strávil šesť náročných mesiacov a prešiel hodnotovou aj duchovnou obrodou. Kniha nerozpráva iba jeho príbeh, je aj svedectvom o krutom väzenskom systéme či o súdnictve tejto arabskej krajiny. Po vydaní knihy sa Matej účastnil desiatok besied v školách, ale napríklad aj vo väzniciach. Momentálne je možné zakúpiť si titul aj v anglickom jazyku. Len v angličtine si môže čitateľ prečítať ďalšie jeho dielo, a to filozofický román The Outsider, mapujúci cestu dvoch Sýrskych utečencov do Španielska, na ktorej však márne hľadajú slobodu a porozumenie. Matej podniká a v posledných rokoch veľa cestuje jednoduchým a zážitkovým spôsobom s batohom na chrbte.