Machol Chai

Machol Chai

MACHOL CHAJIM (tanec života)

Izraelské tance sú na prvý pohľad živelnou zmesou komplikovaných krokov a pohybu. V skutočnosti v nich možno odlíšiť niekoľko rôznych štýlov mnohých kultúr a národov. Korene tancov siahajú k odkazom kráľa Dávida, kedy bola forma tanca menej koordinovaná a motivovaná čistou radosťou zo života jeho Darcu, Boha Abraháma, Izáka Jákoba. Tanec bol významnou súčasťou bohoslužieb a uctievania v synagógach. Od vzniku štátu Izrael, ovplyvnili choreografiu tancov aj vplyvy grécke, francúzske, turecké i americký rock. Prisťahovalci z Európy, ktorí sa usadili v Palestíne a Izraeli, ovplyvnili prvý izraelský tanec variáciami ako nám dobre známu polku, mazurka či krakoviak. Veľký vplyv mali aj štýly arabské a jemenské. Nové tance vznikajú v Izraeli do dnes, ale prevažne na moderné izraelskú hudbu. Na pôvodné židovské tance nadväzujú choreografie, hudba a texty Žalmov a modlitieb novodobé mesiánske tance, ktoré sú opäť určené na bohoslužby, ako forma duchovného bóje i ako prorocké posolstvá.

1. Kroky Maym (známe ako vínna réva).

2. Krok Dębka vychádza z tancov arabského Etnika. V závislosti charakteristický náročnými malými pohybmi nôh podupávajúcich robiť rytmus arabských bubienkov (Skákacie päta - Krok).

3. O Niečo neskôr Silné ovplyvnila izraelskej tanca vlna prisťahovalcov z Jemenu vniesla robiť Nich špecifické plynulé i hojdavé pohyby, pripomínajúce kroky chôdzi po horúcom piesku (Tzv: yemenit, jemenait) A zvlášť ľúbeznú orientálne hudbu.

4. Cherkaziyas Kroky, pochádzajúci Z Ruska (v pred - späť Krok)

Najrozšírenejšie štýly?

1. temperamentná Hora (pôvodom z Rumunska), ktorá s sa tancuje v kruhu tanečníci sa držia za ruky i za ramená. Uzavretý kruh predstavuje jednotu úzke medziľudské vzťahy. Hora býva označovaná za často izraelský národný tanec.

2. Dębka za štýl tanca arabského pôvodu, pôvodne to tancovali len muži. Vyznačuje sa dôraznými skákacími krokmi.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 2018

Galéria

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.