EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2018

EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2018

16:00 ŽIVOT V OBLAKOCH SK ZNENIE A795 SK/51’

Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody. Život v oblakoch je plný protikladov. Krehké kamzíčatká akoby ani nepatrili do tohto drsného prostredia.

17:00 DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM SK TITULKY E865 US/57’

Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z farmy, obchodov, až po ten ich z vlastnej chladničky. Filmový príbeh spojí pri jednom diskusnom stole farmárov, inšpiratívne organizácie a spotrebiteľov. Príbeh je výchovný a zároveň „chutne“ zábavný.

18:00 MIMO PLÁTNA: DOMÁCNOSŤ BEZ ODPADOV

Každý obyvateľ Slovenskej republiky vyprodukoval v roku 2015 priemerne 348 kg komunálneho odpadu. Z tohto množstva dokázal zrecyklovať a skompostovať necelých 70 kg. Zvyšok skončil na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Rozmýšľate nad tým, ako znížiť množstvo vyhadzovaných odpadov? Je reálne v slovenských podmienkach recyklovať a kompostovať viac? Pridajte sa aj vy k stále väčšiemu množstvu aktívnych ľudí, ktorým nie je ľahostajné, v akom životnom prostredí žijú. O osobné skúsenosti sa podelí Branislav Moňok z občianskeho združenia Priatelia Zeme. Zavedením jednoduchých opatrení znížila jeho trojčlenná domácnosť množstvo vyhadzovaných odpadov na necelých 10 kg za rok. Ako a kde začať? Odpovede ako aj praktické návody sa dozviete na prednáške. SK/

19:00 SPOMAĽOVANIE RÝCHLEJ MÓDY SK TITULKY E620 UK/65’

Čo si obliekate? Z čoho sú vaše šaty? Viete aký je ich cyklus života? Aký je ich vplyv na našu planétu? Len málo z nás si to uvedomuje. Keď si kupujeme lacné „plastové“ odevy vieme, že nám skoro nič nevydržia, ale aj tak máme potrebu stále si ich kupovať. Prečo? Tzv. rýchla móda našej planéte tak veľmi škodí, a preto nutne potrebujeme alternatívu. Musíme spomaliť. Alex James sa vydáva na cestu za poznaním, s cieľom zistiť ako sme sa do tohto stavu dostali. A čo je dôležitejšie, čo môžeme s problémom urobiť. Dokáže niečo rýchlu módu spomaliť?

20:10 BUDÚCNOSŤ NAŠICH MIEST SK DABING G829 US/18’

Film je video esej zaoberajúca sa minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Je kokteilom osobného dobrodružstva, využitia internetu a ľudí v rôznych krajinách. Nájdeme v ňom rozhovory s urbanistami – filozofmi ako sú napríklad Edward Glaeser, Carlo Ratti, a Janette Sadik-Khan. Filmár Oscar Boyson cestuje po celom svete a skúma najnovšie trendy, perspektívy a aktérov ovplyvňujúcich naše mestá.

20:30 GANGA: SVÄTÁ (ZNE)SVÄTENÁ RIEKA SK DABING A598 US/60’

Film plynie po prúde najsvätejšej a zároveň najzatracovanejšej rieky sveta – Gangy. V roku 2013 sa vydali režiséri Jake Norton a Pete McBride na cestu od jej prameňa až po ústie dokumentujúc jej nespútanú krásu a boj o prežitie. Je to príbeh rieky s jej dichotómiou a zložitosťou. Je príbehom rieky, ktorú uctieva miliarda ľudí. 500 miliónov ľudí je na nej závislých. Je zdrojom života a inšpirácie, ako aj smrti, znečistenia a tragédie.

Dubnica nad Váhom, 31. február 2018 – Mesto Dubnica nad Váhom sa stalo partnerom regionálnej Tour Ekotopfilm - Envirofilm, najstaršieho medzinárodného filmového festivalu s environmentálnou tematikou na svete. Milovníci prírody si počas jedného dňa, 15. februára, v MsDk vo Veľkej sále, budú môcť pozrieť 5 dokumentárnych filmov a zapojiť sa do zaujímavej diskusie s Braňom Moňokom s názvom: Domácnosť bez odpadov. Pre žiakov základných a stredných škôl je doobeda pripravený zaujímavý a interaktívny Junior festival. Vstup je zdarma.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm - Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Som nesmierne rád, že sa nám aj v Dubnici nad Váhom darí z nášho festivalu budovať tradičné podujatie,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm - Envirofilm a dodáva: „Našim cieľom je prostredníctvom dokumentárnych filmov a sprievodných aktivít - diskusií na aktuálnu problematiku, inšpirovať a vzdelávať verejnosť a mladých ľudí v témach udržateľnosti. Snažíme sa meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu, ovplyvňovať životný štýl Slovákov. Preto je pre nás dôležité prinášať do regiónov atraktívny program, ktorý má význam a motivuje k zodpovednosti. Návštevníkom v Dubnici nad Váhom prinášame to najlepšie z festivalového ročníka 2017. Tešíme sa na každého z vás.“

Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm sa bude konať v MsDK vo štvrtok 15. februára. Jeho program začína doobeda JUNIOR FESTIVALOM, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl.

Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Každý, kto sa zaujíma o prírodu, ekológiu a záleží mu na prostredí, v ktorom žije určite privíta PÄŤ DOKUMENTÁRNYCH FILMOV, víťazov májového ročníka 2017 svetového festivalu. Filmy atraktívnym spôsobom otvárajú a poukazujú na niektoré z mnohých problémov, ktorým naša civilizácia čelí. Zo Slovenských tém sa dozviete viac o tom, aký je život chránených Kamzíkov v Tatrách. Aký je príbeh o plytvaní jedla a prečo 50% z neho končí ako odpad porozpráva druhý film v poradí. Radi sa obliekame pekne a podľa posledných módnych trendov, pozrite si však ďalší film z programu festivalu, ktorý ukáže inú stránku módneho sveta – z pohľadu dopadu na ekológiu a našu planétu. Budúcnosť našich miest je názov filmovej eseje, ktorá sa zaoberá minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Prehliadku víťazných filmov ukončí príbeh (zne)svätenej rieky Gangy, ktorú uctieva miliarda ľudí a 500 miliónov ľudí je na nej závislých.

Program bude obohatený o hodinovú sekciu „mimo plátna“ s názvom „Domácnosť bez odpadov.“ Návštevníci festivalu sa môžu pridať k stále väčšiemu množstvu aktívnych ľudí, ktorým nie je ľahostajné, v akom životnom prostredí žijú. O osobné skúsenosti sa podelí Branislav Moňok z občianskeho združenia Priatelia Zeme. Zavedením jednoduchých opatrení znížila jeho trojčlenná domácnosť množstvo vyhadzovaných odpadov na necelých 10 kg za rok. Ako a kde začať? Odpovede ako aj praktické návody sa návštevníci dozvedia na prednáške.

Mesto Dubnica nad Váhom je prvýkrát partnerom festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, podujatie privítal aj sám primátor mesta Dubnica nad Váhom Jozef Gašparík.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji minulého roku sa konal jeho 44. ročník. Na festival sa prihlásilo rekordných vyše 1 000 filmov z 30 krajín sveta, z ktorých komisia vybrala do súťaže pre týždňový program festivalu 115 filmov z celého sveta. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 40 spíkrov a viac ako 19 000 návštevníkov.

Vstup na festival je ZDARMA. Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk

Dĺžka podujatia: 330 minút
Rok výroby: 2018
Dátum lokálnej premiéry: 15. február 2018

Galéria

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.