Obchod na korze

Film je tragikomickým príbehom jednoduchého stolára Tóna Brtka, ktorý sa vďaka svojmu švagrovi, miestnemu veliteľovi Hlinkovej gardy, stáva arizátorom a získa skrachovanú galantériu, patriacu starej nahluchlej židovke Lautmanovej. Film tematizuje schopnosť autoritatívneho režimu zatiahnuť do svojho súkolia aj bezúhonného človeka, ktorý sa potom márne snaží vyrovnať s výčitkami vlastného svedomia.

Obchod na korze sa nepremietal v bývalom Česko-Slovensku 20 rokov, patril k zakázaným, keďže jeden z jeho režisérov Ján Kadár po násilnom potlačení Pražskej jari vojskami Varšavskej zmluvy emigroval do Spojených štátov. Tento film bol natočený v malom meste na východnom Slovensku v Sabinove.

Obchod na korze (angl. The Shop on Main Street) je film natočený na motívy novely spisovateľa Ladislava Grosmana. Ako prvý česko-slovenský film získal cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar) za najlepší cudzojazyčný film v roku 1965. Poľská herečka Ida Kamińska bola o rok nato nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Dĺžka podujatia: 128 minút
Rok výroby: 1965

Galéria

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.