Barbora Rácová

 

Dielo - Plastika fénixa

autor: Pavol Rác ml.

Kovaná plastika doplnená fúkaným sklom. Povrchovo upravená žltým galvanickým zinkom. 

umiestnenie: mestská knižnica

 

Dielo – Drak „JOHATAN“

autor:  Pavol Rác st. a Barbora Rácová

Spoločná práca otca a dcéry, kde sme skombinovali dva materály : železo a sklo.

Tvrdý a zároveň krehký materiál. Vyzdvihli sme dôraz na mytologickú a zároveň rozprávkovú  bytosť draka ako symbol ohnivého živla.

,,Keď v sebe nájdete draka, nenechajte ho uletieť. "

umiestnenie: mestská knižnica

Dielo -  Venuša

Autor: Barbora Rácová a Lucia Dianová

(kovaná plastika kombinovaná s vitrážným sklom)

Práca dvoch autoriek, kde zdôrazňujú  krásu ženského tela a predností. Kombinácia tvrdého a zároveň jemného krehkého materiálu. Táto plastika zdôrazňuje ženskú krásu, silu a schopnosti. 

umiestnenie: mestská knižnica

 

Dielo -  Kovaná plastika morskej panny

Autor: Pavol Rác st.

umietnenie: stavidlo pred hotelom Kristína

 

 

Dielo -  Gitara

Autor: Pavol Rác ml. 

Touto prácou som spojil dve remeslá: kováčske a sklárske, ktoré som študoval v Kremnici a na Lednických Rovniach. Jej rozmery sú cca 350x1150 mm.

Mojou hlavnou inšpiráciou sú umelecké kováčstvo, sklárstvo a kovošrot, ktorý navštevujem častejšie ako potraviny. Táto práca má slúžiť ako inšpirácia v skúšobniach rockovych kapiel. 

Pri zrode tejto gitary bola mojou poslednou inšpiráciu počúvanie rockovej hudby. Ďakujem!

"život je Rock and roll''

umiestnenie: The Doors Pub

 


O AUTOROVI:


Sme rodinná firma, v ktorej prevláda kováčske remeslo dlhé roky.  Vyrábame kované výrobky rôznych druhov na zákazky. Hlavne kované oplotenia, brány, zábradlia, interiérové doplnky, plastiky, dekorácie. Výrobky na požiadavky zákazníkov.  

Pavol Rác starší - Zakladateľ kováčskej dielne v Borčiciach. Kováčke remeslo ho fascinovalo už od detstva. Napriek tomu, že vyštudoval sklárske učilište,  aj tak ostal pracovať a tvoriť so železom. Tak si splnil svoj životný sen. Zameraný je hlavne na kované brány, oplotenia, zábradlia a keď ho chytí inšpirácia vytvorí  umeleckú plastiku.  Založil vlastnú kováčsku dielňu , kde teraz pokračujú jeho deti. 

Pavol Rác mladší - Absolvent úžitkového výtvarníctva v Kremnici, kde vyštudoval odbor umelecký kováč -  zámočník. Po strednej škole ešte absolvoval umelecké fúkanie skla na strednej odbornek škole sklárske v Lednických Rovniach. Na jeho tvorbe je to aj vidieť, kde kované výrobky  s kombinuje s fúkaným sklom. Momentálne pracuje v rodinnej dielni, kde vyrába kované výrobky na zákazky. 

Barbora Rácová - Vyštudovala odbor umelecké spracovanie skla - výroba sklenej vitráže na strednej odbornej škole sklárske v Lednických Rovniach. Pri kováčskom remeslo vyrastala od malička, tak doteraz sa venujem kováčstvu. Tiež svoje kované výrobky s kombinuje so sklenou vitrážou. Založila si svoju umeleckú značka Re-Barbora, kde vyrába kované výrobky  na zákazky a dáva kováčske remeslo do ženského prevedenia. 

Lucia Dianová - absolventka Strednej odbornej škole- sklárskej na Lednických Rovniach, kde vyštudovala odbor umelecké spracovanie skla: výroba sklenej vitráže.

http://www.kovorac.sk/